Dančí špíz se slaninou, brambůrkami grenaille a cibulkou, grilovaný kukuřičný klas, doplněný mátovým dipem

ingredience a obsah

Na špízy použijeme dlouhé nerezové jehly, na které budeme napichovat připravené a okořeněné maso solí, pepřem, rozmarýnem. Začneme na osminky nakrájenou cibulkou, následuje maso, plátek anglické slaniny, cibulka a malá brambora, kterou jsme lehce uvařili. Opět maso, slanina, cibulka, brambora. Pokračujeme postupně u všech pěti špízů. Špízy pěkně upravíme, vetřeme olivový olej a máme připraveno na gril. Kukuřičný klas potřeme máslem, osolíme, z obou stran píchneme dřevěné špejle předem namočené.

Dip připravíme se smetany, přidáme nasekanou mátu, osolíme, opepříme a kápneme olej, vše pěkně zašleháme.

Připravený špíz grilujeme na rozpáleném grilu, během grilování otáčíme a necháme přiklopené grilovat. Čas grilování do dvaceti minut, maso musí byt pěkně měkoučké. Během grilování přidáme na gril klas, který grilujeme do deseti minut.

Servírujeme na prkno s klasem a mátovým dipem, kousek rozpečeného chleba, a nesmíme zapomenout na dobré Rychnovské pivo Kaštan.

Na špíz

• 1000 g očištěné dančí kýty

• 200 g anglické slaniny

• 400 g červené cibule

• 400 g malých brambor

• 5 g rozmarýnu

• 80 g olivový olej

• 1 g soli

• 1 g pepře

• 5 ks kukuřičných klasů

• 50 g másla

 

Na dip

• 200 g zakysané smetany

• 10 g čerstvé máty

• 20 g olivového oleje

• 1 g soli

• 1 g pepře