Na špízy použijeme dlouhé nerezové jehly, na které budeme napichovat připravené a okořeněné maso solí, pepřem, rozmarýnem. Začneme na osminky nakrájenou cibulkou, následuje maso, plátek anglické slaniny, cibulka a malá brambora, kterou jsme lehce uvařili. Opět maso, slanina, cibulka, brambora. Pokračujeme postupně u všech pěti špízů. Špízy pěkně upravíme, vetřeme olivový olej a máme připraveno na gril. Kukuřičný klas potřeme máslem, osolíme, z obou stran píchneme dřevěné špejle předem namočené.
Dip připravíme se smetany, přidáme nasekanou mátu, osolíme, opepříme a kápneme olej, vše pěkně zašleháme.
Připravený špíz grilujeme na rozpáleném grilu, během grilování otáčíme a necháme přiklopené grilovat. Čas grilování do dvaceti minut, maso musí byt pěkně měkoučké. Během grilování přidáme na gril klas, který grilujeme do deseti minut.
Servírujeme na prkno s klasem a mátovým dipem, kousek rozpečeného chleba, a nesmíme zapomenout na dobré Rychnovské pivo Kaštan.
Na špíz
• 1000 g očištěné dančí kýty
• 200 g anglické slaniny
• 400 g červené cibule
• 400 g malých brambor
• 5 g rozmarýnu
• 80 g olivový olej
• 1 g soli
• 1 g pepře
• 5 ks kukuřičných klasů
• 50 g másla
Na dip
• 200 g zakysané smetany
• 10 g čerstvé máty
• 20 g olivového oleje
• 1 g soli
• 1 g pepře