Dančí steak provoněný rozmarýnem, pečená brambora v alobalu se slaninou a cibulkou, doplněné zeleným chřestem baleným v prosciuttu

ingredience a obsah

Z dančího hřbetu připravíme pět pěkných steaků, okořeníme nasekaným rozmarýnem, solí a pepřem, zakápneme olejem a necháme odpočívat v pokojové teplotě. Uvařené brambory nakrájíme na plátky, ale pozor bramboru nedokrojíme, můžeme podložit vařečkou, brambora je v celku a nakrájená. Bramboru položíme na alobal, lehce zmáčkneme. Posypeme nakrájenou cibulku a anglickou slaninou, osolíme, opepříme, přidáme snítku rozmarýnu nebo jiné bylinky a zakápneme olejem. Vše úhledně zabalíme. Takto připravíme zbytek brambor.

Zelený chřest očistíme, spodní stonky ulomíme a připravíme pět svitků, které omotáme prosciuttem.

Na rozpálený gril dáme grilovat připravené brambory, které pečeme 30 minut. Přidáme dančí steaky, během přípravy otáčíme a pečeme dle požadovaného stupně propečení, medium tak šest až osm minut z každé strany, záleží na výšce masa. Maso by mělo být na stisk měkké, jako když zatlačíme na ruce na místo mezi stisknutým palcem a ukazovákem. Nakonec dáme grilovat svazky zeleného chřestu. Hlídáme, abychom ho nespálili.

Servírujeme na prkno, bramboru kousek rozbalíme, přidáme svazek grilovaného chřestu a pře nej položíme krásně ugrilovaný dančí steak, opepříme čerstvě mletým pepřem, dle chuti osolíme hrubozrnnou solí, pohodíme větvičkou rozmarýnu.

Můžeme si ke steaku připravit lehký salát z rukoly, polníčku a cherry rajčat. Přidáme pár kapek octa balsamico, kapku oleje extra virgin, sůl a pepř.

A nesmíme zapomenout na dobře chlazené Rychnovské pivo.

5 porcí

• 1000 g očištěného dančího hřbetu

• 5 g rozmarýnu

• 1 g soli

• 1 g čerstvě mletého pepře

• 10 g olivového oleje extra virgin

• 1500 g vařená brambora ve slupce

• 200 g anglické slaniny

• 200 g jarní cibulky

• sůl

• pepř

• větvičku rozmarýnu

• 500 g zeleného očištěného chřestu

• pět plátků prosciutta