Jelení ragú na červeném víně s brusinkami

ingredience a obsah

Karlovarské knedlíky
Housku nakrájíme na malé kousky, přidáme najemno nakrájenou a orestovanou cibulku, slaninu, přidáme žloutky a sníh z bílků, mléko, sůl, pepř, muškát ořech, zaprášíme moukou. Promícháme a těsto zabalíme, do potravinářské folie utáhneme, a dáme vařit na páru 30 min. na páru 100°C.

Jelení ragú  
Maso orestujeme na sádle, vyjmeme a dáme stranou. Na výpeku orestujeme cibuli a zeleninu, přidáme cukr a rajčatový protlak, povidla, zarestujeme, zalijeme vínem a následně vývarem. Přidáme opečené maso a směs svázaných bylinek, dusíme do změknutí. Ragú dle potřeby zahustíme,   před podáváním zjemníme máslem. Na talíř dáme na šikmo rozkrojený valeček knedlíku, přidáme ragú, ozdobíme sušenými brusinkami a jarní cibulkou.

Karlovarský knedlík

  • 600 g housky
  • 120 g anglické slaniny
  • 3 ks vajec • 80g cibule
  • 80 g másla
  • 120 g mléka 
  • 80 g mouky polohrubé
  • špetka muškátového květu
  • sůl
  • 4g hladkolisté petrželky

Ragú

  • 600 g jelení plece
  • 80 g celeru řapík
  • 160 g mrkve
  • 160 g petržele kořenové
  • 240 g cibule
  • 40 g cukru
  • 1 g rozmarýnu
  • 1 g tymiánu
  • 1 g nového koření
  • 1 g jalovce • bobkový list
  • 60 g hladké mouky
  • 80 g rajčatového protlaku
  • 80 g švestkových povidel
  • 800 ml vývaru
  • 200 ml červeného vína
  • 80 g vepřového sádla
  • sůl
  • pepř
  • 60g brusinek
  • 40 g sušených brusinek 
  • 80 g másla
  • 40 g jarní cibulky