Jelení steak na grilu

ingredience a obsah

Plátky jeleního masa nejprve lehce naklepeme, dle chuti opepříme, přidáme drcený jalovec, čerstvý tymián či rozmarýn. Poté potřeme extra panenským olivovým olejem a necháme odležet při pokojové teplotě alespoň čtyři hodiny (nebo v lednici přes noc.

Na oheň či plynový gril dáme litinovou pánev, rozehřejeme olej na vysokou teplotu a připravené steaky po obou stranách prudce opečeme z každé strany zhruba dvě až tři minuty. Steaky vyjmeme z pánve a necháme je odpočívat.

Do výpeku na pánvi přidáme máslo, červené víno, citronovou šťávu, marmeládu a citronovou šťávu a za stálého míchání necháme tyto ingredience spojit. Postačí pět minut a po produšení necháme trošku odpařit. Pak pouze přelijeme na hotové jelení steaky.

4 ks jelení hřbet (nebo kýta, cca 800 g)
2 lžíce másla
1 lžíce extra panenského olivového oleje
2 dl červeného vína
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce brusinkové nebo švestkové marmelády
drcený jalovec
čerstvý tymián či rozmarýn
sůl
mletý pepř