Pečený bažant se slaninou na červeném víně a divokém koření

ingredience a obsah

Staženého a očištěného bažanta rozčtvrtíme, prošpikujeme částí slaniny, páteř oddělíme. Zeleninu nakrájíme na větší kostky, vložíme ji na dno pekáče, pokryjeme na kostičky nakrájenou slaninou a odseknutými kostmi, v sítku nebo gáze přidáme divoké koření. Navrch položíme čtvrtky bažanta, podlijeme vývarem a červeným vínem. V rozehřáté troubě necháme bažanta při 200 °C na 15 až 20 minut „zatáhnout“ bez pokličky, poté přiklopíme a při 180 °C pečeme asi 45 minut.

Podáváme se šťouchaným bramborem a kysaným zelím.

Na 4 porce potřebujeme:
2 bažanty

200 g slaniny

2 mrkve

2 petržele

¼ celeru

1 velká cibule

divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list)

vývar z bažanta

červené víno

mletý pepř

sůl