Staženého a očištěného bažanta rozčtvrtíme, prošpikujeme částí slaniny, páteř oddělíme. Zeleninu nakrájíme na větší kostky, vložíme ji na dno pekáče, pokryjeme na kostičky nakrájenou slaninou a odseknutými kostmi, v sítku nebo gáze přidáme divoké koření. Navrch položíme čtvrtky bažanta, podlijeme vývarem a červeným vínem. V rozehřáté troubě necháme bažanta při 200 °C na 15 až 20 minut „zatáhnout“ bez pokličky, poté přiklopíme a při 180 °C pečeme asi 45 minut.
Podáváme se šťouchaným bramborem a kysaným zelím.
Na 4 porce potřebujeme:
2 bažanty
200 g slaniny
2 mrkve
2 petržele
¼ celeru
1 velká cibule
divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list)
vývar z bažanta
červené víno
mletý pepř
sůl