Jelení maso
Očištěný jelení krk okořeníme solí, pepřem, vetřeme nasekané bylinky s olivovým olejem a česnekem. Takto připravený krk podlijeme pivem, přidáme nakrájenou polovinu cibule, přiklopíme a dáme péct s cibulí do vyhřáté trouby na 180 stupňů, pečeme 20 minut a poté snížíme teplotu na 120 stupňů a pečeme 1,5 hod. Během pečení maso podléváme výpekem. Krk můžeme připravit den předem.
Okurkové aioli
V misce smícháme majonézu, citronovou šťávu, nasekaný česnek s okurkami, přidáme hořčici a dochutíme solí a pepřem. Na rozpáleném grilu připravíme pečenou cibuli nakrájenou na kolečka, pečené maso grilujeme podle velikosti v celku, nebo rozkrojíme na vetší kousky. Ciabattu rozkrojíme a potřeme máslem, které jsme ochutili rozdrceným strouškem česneku, zlehka opečeme na grilu. Grilované maso roztrháme po vláknech na kousky, mělo by jít zlehka a servírujeme na rozkrojenou ciabattu, přidáme opečenou cibuli, pěknou porci okurkového aioli a dle chuti kousek trhaného salátu, nemusí být.
5 porcí
• 1 000 g jeleního krku
• 0,5 l piva Rychnovský kaštan
• 40 g česneku
• 2 g soli
• 2 g pepře
• 10 g směsi bylinek
• 20 g olivového oleje extra virgin
• 20 g másla
• 5 ks čerstvé ciabatty
• 500 g cibule
• 1 ks listového salátu
Okurkové aioli
• 200 g majonézy
• 10 g česneku
• 10 g citronové šťávy
• 50 g dijonské hořčice
• 1 g soli
• 1 g pepře
• 100 g nakládaných okurek cornichons