Zajíc pečený na kořenové zelenině a červeném víně podávaný s opečenými špeclemi

ingredience a obsah

Vejce, mléko a creme fraiche prošlehejte metlou, po částech přisypávejte mouku, vymíchejte do hladkého těsta. Do osolené vařící vody protlačte těsto přes síto, nebo použijte haluškovač. Po 2-3 minutách vyplavou špecle na hladinu a hned se zchladí ve studené vodě. Na servírování špecle opečte po částech na másle.

Zajíce očistíme včetně vrchních blán, osolíme, opepříme, potřeme nasekanými bylinkami a naporcujeme na čtvrtky. Na másle opečte naporcovaného zajíce, vyjměte a dejte stranou, na výpeku opečte nakrájenou mrkev, celer, petržel až zelenina změkne, přidáme cibuli a vše orestujeme dozlatova, přidáme povidla.

Základ zalijeme vínem a vývarem provaříme, vrátíme zajíce a dáme péct s pokličkou do trouby na 160° C do změknutí tak 3 hod.

Měkkého zajíce vyjmeme a omáčku rozmixujeme a propasírujeme, zahustíme strouhaným perníkem, dochutíme solí a pepřem a zjemníme plátkem studeného másla.

Servírujeme opečené špecle, zajíce přelitého omáčkou a zdobíme větvičkou rozmarýnu.

Dobrou chuť a nezapomeňte si při nákupu zajíce na Farmě Třebešov přidat k nákupu dobré červené víno.

Maso

• 1 ks zajíce

• 5 g soli

• 3 g pepře

• 2 g tymiánu

• 2 g rozmarýnu

• 200 g mrkve

• 100 g celeru

• 100 g kořenové petržele

• 100 g másla

• 150 g cibule

• 300 g červeného vína

• 100 g švestkové povidla

• 1 l silného vývaru

• 50 g strouhaného perníku

 

Špecle

• 5ks vajec

• 0,4 l mléka

• 120 g creme fraiche

• 300 g hladké mouky

• muškátový oříšek jen strouhnout

• 60 g másla na opečení

• 10 g pažitky nebo hladkolisté petrželky